Talblinde elever i skolen
Talblindhed - en udfordring for læring
Talblindhed har lighedspunkter med ordblindhed, men omfatter en væsentligt mere kompleks gruppe af udfordringer, og sammenlignet med ordblindhed, findes der langt mindre viden om talblindhed.
Den nationale talblindetest
Det er en gennemgående opfattelse i forskningslitteraturen, at det er relevant med en testning, der indeholder flere typer undersøgelser. Vi har derfor udviklet og sammensat en
række test, som vi kombinerer i det, vi betegner som et testbatteri med fire dele.
De fire dele består af:
1) En observationsguide til 2.-4. klasse
2) En digital test og vejledning til denne henvendt til 4. klasse
3) En samtaletest med manual og elevark henvendt til 4. klasse.
4) En generel kognitiv udredning fra PPR
Delene betegnes metaforisk som tragte, idet der er flere og flere elever, der afskæres eller udskilles som ikke-talblinde fra tragt 1, 2, 3 og til sidst fra tragt 4.
De fire tragte i det foreløbige testbatteri har forskellige formål.
1. tragt har til formål, at læreren anvender den udviklede observationsguide på hele sin klasse for at kunne identificere elever med særlige kendetegn, som kunne tyde på talblindhed.
Testbatteriet er standardiseret til, at ca. 15 % af eleverne på landsplan i 4. klasse på baggrund af observationsguiden vil blive identificeret med særlige kendetegn og skal gå videre til anden tragt, mens resten udskilles som ikke-talblinde.
2. tragt har til formål med en digital test at undersøge disse identificerede elever med hensyn til, om deres matematikvanskeligheder kan have baggrund i en læringsudfordring, der er påvirket af en specifik neurologisk udviklingsforstyrrelse.
Testbatteriet er standardiseret til, at ca. 10 % af eleverne på landsplan i 4. klasse vil blive identificeret til, at deres matematikvanskeligheder kan have en sådan baggrund, og disse elever skal gå videre til tredje tragt, mens resten udskilles som ikke-talblinde.
3. tragt har til formål, at matematiklærer/matematikvejleder samtaler med de pågældende identificerede elever for at undersøge, om den formodede læringsudfordring har betydning for elevernes matematiklæring.
Testbatteriet er standardiseret til, at ca. 3 % af eleverne på landsplan i 4. klasse vil blive identificeret til, at den formodede læringsudfordring har betydning for læringen. Disse elever skal gå videre til fjerde tragt, mens resten af eleverne udskilles som ikke-talblinde.
4. tragt har til formål, at PPR afgør, om de identificerede elever har andre vanskeligheder.
Testbatteriet er standardiseret til, at ca. 1-2 % af eleverne på landsplan i 4. klasse vil blive identificeret som talblinde, svarende til ca. 650-1.300 elever, mens resten af eleverne udskilles som ikke-talblinde
Nationalt opfølgningsprojekt - Afprøvning af talblindetesten
Med aftalen om folkeskolereformen blev det besluttet at udvikle en diagnostisk test til brug for at identificere børn, der er talblinde - en pendant til ordblindetesten. Et 4årigt udviklingsprojekt, der skulle udarbejde en talblindetest, blev afsluttet i juli 2019, men forskerne bag testen vurderede, at testen bør videreudvikles.
Dette fordi den dokumenterede viden om talblindhed er begrænset, og fordi forskerne er ikke altid enige om, hvad talblindhed er, og hvordan det identificeres. Dette har udfordret udviklingen af værktøjet. Udviklingsprojektet viser endvidere, at der mangler viden om, hvad lærere kan gøre for at støtte disse elever.
Børne- og Undervisningsministeriet har derfor igangsat et 3årigt opfølgningsprojekt, som skal sikre, at test og vejledningsmaterialer afprøves og kvalificeres yderligere i praksis. Epinion og DPU gennemfører projektet på vegne af Børne- og Undervisningsministeriet.
I Aalborg deltager omkring halvdelen af kommunens skoler i opfølgningsprojektet.
Den Mobile Indsats følger nysgerrigt skolernes arbejde i det nationale opfølgningsprojekt fra sidelinjen og ser frem til at se erfaringerne.
Lokal prøvehandling - Udvikling af indsats for elever i matematikvanskeligheder
Da Børne- og undervisningsministeriet endnu ikke har færdiggjort den nationale talblindetest, har Den Mobile Indsats ikke noget testsystem, der kan identificere de talblinde elever på skolerne.
DMI har derfor iværksat en prøvehandling, der kører over 2 gange, som skal give erfaringer til arbejdet med elever i matematikvanskeligheder.
Prøvehandlingen vil grundet den manglende mulighed for at identificere talblinde ikke kunne rette sig direkte mod talblinde elever. Derfor vil prøvehandlingens målgruppe være elever i matematikvanskeligheder.
Den Mobile Indsats udfører første gang prøvehandling i uge 50 i samarbejde med Stolpedalsskolen. Eleverne til prøvehandlingen i uge 12 er allerede fundet. Den endelige organisering af dette kursus afhænger af skolernes og DMI's mulighed for at blande eleverne på tværs af skolerne i klyngerne.
Prøvehandlingen som kursusforløb
Vi afvikler to kursusforløb i skoleåret 2020/2021 i uge 50 og 12. På hvert kursushold er der plads til 6 elever. Som afslutning på kursusforløbet vil elevernes matematikvejledere blive inviteret til overlevering med eleven og konsulenterne ved DMI.
Kursusforløbet vil være for elever på 4. og 5. årgang.
Da prøvehandlingens målgruppe skal lægge sig tæt op ad talblindetestens målgruppe, vil kurset være for elever, hvis udfordringer ikke umiddelbart kan forklares ud fra:
- generelle indlæringsvanskeligheder
- mangelfuld undervisning
- psykologiske årsager
- sociale årsager
Fokus i prøvehandlingen vil være områder, som har snitflader til definitionen af talblindhed :
- Tal og størrelser
- Positionssystem - tallinjer
- Talforståelse - mængder
- Basisstrategier: addition/regnestrategier
- Basisstrategier: subtraktion /regnestrategier
- Mental sundhed
- Selvopfattelse i matematik
- Strategier
- Mål og drømme
Mål for elevernes deltagelse i kurserne:
- At kende til førfaglige begreber
- At kende til tallenes placering på en tallinje
- At forstå tallenes opbygning - positionssystemet.
- At tilegne sig erfaring med brug af skabeloner til forskellige regnemetoder.
- At kunne anvende konkretmaterialer/skabeloner i elevens daglige matematikundervisning på elevernes egne skoler.
- At udvikle og anvende regnestrategier, som giver mening for den enkelte elev.
Programmet for kurserne i uge 50 og uge 12 er: