Talblinde elever i skolen
Talblindhed - en udfordring for læring
Talblindhed har lighedspunkter med ordblindhed, men omfatter en væsentligt mere kompleks gruppe af udfordringer, og sammenlignet med ordblindhed, findes der langt mindre viden om talblindhed.
Den nationale talblindetest
Det er en gennemgående opfattelse i forskningslitteraturen, at det er relevant med en testning, der indeholder flere typer undersøgelser. Vi har derfor udviklet og sammensat en
række test, som vi kombinerer i det, vi betegner som et testbatteri med fire dele.
De fire dele består af:
1) En observationsguide til 2.-4. klasse
2) En digital test og vejledning til denne henvendt til 4. klasse
3) En samtaletest med manual og elevark henvendt til 4. klasse.
4) En generel kognitiv udredning fra PPR
Delene betegnes metaforisk som tragte, idet der er flere og flere elever, der afskæres eller udskilles som ikke-talblinde fra tragt 1, 2, 3 og til sidst fra tragt 4.
De fire tragte i det foreløbige testbatteri har forskellige formål.
1. tragt har til formål, at læreren anvender den udviklede observationsguide på hele sin klasse for at kunne identificere elever med særlige kendetegn, som kunne tyde på talblindhed.
Testbatteriet er standardiseret til, at ca. 15 % af eleverne på landsplan i 4. klasse på baggrund af observationsguiden vil blive identificeret med særlige kendetegn og skal gå videre til anden tragt, mens resten udskilles som ikke-talblinde.
2. tragt har til formål med en digital test at undersøge disse identificerede elever med hensyn til, om deres matematikvanskeligheder kan have baggrund i en læringsudfordring, der er påvirket af en specifik neurologisk udviklingsforstyrrelse.
Testbatteriet er standardiseret til, at ca. 10 % af eleverne på landsplan i 4. klasse vil blive identificeret til, at deres matematikvanskeligheder kan have en sådan baggrund, og disse elever skal gå videre til tredje tragt, mens resten udskilles som ikke-talblinde.
3. tragt har til formål, at matematiklærer/matematikvejleder samtaler med de pågældende identificerede elever for at undersøge, om den formodede læringsudfordring har betydning for elevernes matematiklæring.
Testbatteriet er standardiseret til, at ca. 3 % af eleverne på landsplan i 4. klasse vil blive identificeret til, at den formodede læringsudfordring har betydning for læringen. Disse elever skal gå videre til fjerde tragt, mens resten af eleverne udskilles som ikke-talblinde.
4. tragt har til formål, at PPR afgør, om de identificerede elever har andre vanskeligheder.
Testbatteriet er standardiseret til, at ca. 1-2 % af eleverne på landsplan i 4. klasse vil blive identificeret som talblinde, svarende til ca. 650-1.300 elever, mens resten af eleverne udskilles som ikke-talblinde