Indhold og organisering af den specialpædagogiske bistand
Forskellige behov kræver individuelle indsatser
Specialundervisning og anden specialpædagogisk bistand gives til elever, hvis udvikling kræver en særlig hensyntagen og støtte, som ikke alene kan understøttes ved brug af yderligere undervisningsdifferentiering, holddannelse eller supplerende undervisning inden for rammerne af den almindelige undervisning.
Alle elever er forskellige, og det er deres behov og forudsætninger for at trives og lære også.
Derfor kan den specialpædagogiske bistand have forskelligt indhold og være organiseret på forskellige måder.
Indholdet i den specialpædagogisk bistand
Den specialpædagogiske bistand kan have forskelligt indhold alt efter elevens udfordringer:
Specialpædagogisk rådgivning
Specialpædagogisk rådgivning til forældre, klasseteam og andre, som har betydning for elevens udvikling.
Rådgivning, konsultation og supervision bør udgøre det første forsøg på at finde nye synsvinkler, forståelsesformer og løsningsforslag som støtte for de voksne, der er omkring eleven. Det kan samtidigt være et nødvendigt at supplere med mere indgribende indsatser.
Undervisningsmaterialer og hjælpemidler
Særlige undervisningsmaterialer og tekniske hjælpemidler kan også være en del af den specialpædagogiske bistand.
Skolen skal stille særlige hjælpemidler til rådighed, så eleven får tilstrækkeligt udbytte af undervisningen, og kan forberede sig hjemme. Skolen skal også instruere eleven i brugen af hjælpemidlet, herunder installation af software.
Specialundervisning
Der kan gives specialpædagogisk bistand i folkeskolens fag og fagområder og i børnehaveklassens emner. Bistanden tilrettelægges under hensyntagen til elevens forudsætninger for læring.
Træning i funktionsmåder og arbejdsmetoder
Undervisning og træning i funktionsmåder og arbejdsmetoder skal medvirke til at afhjælpe eller begrænse virkningerne af elevens vanskeligheder. Eksempler kan være træningsmetoder til støtte i læseprocessen, ved hukommelsesvanskeligheder eller ved adfærdsvanskeligheder.
Personlig assistance
Personlig assistance gives eksempelvis ved fysiske handicap, hvor eleven har brug for en personlig hjælper i diverse praktiske situationer i sin skolehverdag.
Særligt tilrettelagte aktiviteter
Særligt tilrettelagte aktiviteter kan gives i sammen med elevens specialundervisning. Eksempler kan være træningsaktiviteter til at støtte elevens opmærksomhed og koncentration samt træningsaktiviteter til styrkelse af elevens motoriske udvikling, eksempelvis fysioterapi.
Organiseringen af den specialpædagogiske bistand
Den specialpædagogiske bistand kan organiseres på måder, der indebærer en større eller mindre udskillelse af en elev fra den almindelige undervisning i klassen. Det er altid elevens behov, der er afgørende for, hvilken organiseringsform der vælges.
Den specialpædagogiske bistand kan organiseres på følgende måder:
Støtte i klassen
Eleven får støtte i klassen i mindst 9 undervisningstimer ugentligt. Ved denne ordning bevarer eleven sin tilknytning til klassen, og deltager i den almindelige undervisning.
Støtte i klassen og særlig undervisning uden for undervisningstiden
Eleven kan få støtte i klassen og en særligt tilrettelagt undervisning uden for den almindelige undervisningstid, således at den samlede støtte i alt udgør mindst 9 undervisningstimer ugentligt. Her følger eleven den almindelige undervisning og bevarer tilknytningsforholdet til sin klasse, men modtager samtidig særlig støtte i et eller flere fag uden for klassens almindelige skema.
Specialundervisningen tilrettelægges under hensyntagen til elevens deltagelse i den almindelige undervisning i klassen og kan foregå både før og efter den almindelige undervisning.
Særlig støtte i klassen og særlig undervisning parallelt med undervisningen
Eleven kan få støtte i klassen kombineret ned særligt tilrettelagt undervisning parallelt med den almindelige undervisningstid, således at den samlede støtte i alt udgør 9 undervisningstimer ugentligt. Denne organiseringsform benyttes kun, hvis skolelederen ud fra den pædagogisk psykologiske vurdering og efter samråd med forældrene vurderer, at eleven ikke får det nødvendige udbytte af de to ovenstående organisationsformer.
Denne undervisning bør tilrettelægges således, at eleven ikke går glip af fagundervisningen.
Undervisning både i specialundervisningstilbud og almindelig klasse
Den specialpædagogiske bistand kan tage form af undervisning i både en specialklasse og i en almindelig klasse. En sådan ordning betyder, at eleven har et tilhørsforhold til specialklassen, men også modtager undervisning i en almindelig klasse.
Undervisning i et specialundervisningstilbud
Her har eleven al sin undervisning i specialklassen eller på specialskolen, hvorved tilhørsforhold til en almindelig klasse, og al undervisning gives i et specialundervisningstilbud.