Specialpædagogisk bistand i almenskolen
Skolelederen kan bevilge dit barn specialundervisning og anden specialpædagogisk bistand, hvis barnets pædagogiske behov kræver en særlig hensyntagen eller støtte.
Det er vigtigt i forhold til særligt specialpædagogisk bistand, at der tages højde for skoleårets særlige pædagogiske aktiviteter, eksempelvis ekskursioner og andre aktiviteter som indgår i årsplanlægningen. Den specialpædagogiske bistand har netop til formål at medvirke til, at dit barn kan være en del af klassens daglige liv.
Hvordan får mit barn bevilget specialpædagogisk bistand på egen skole?
Hvis skolelederen har en formodning om, at dit barn har behov for specialpædagogisk bistand, skal han indstille dit barn til en pædagogisk psykologisk vurdering hos PPR.
Skolelederens efterfølgende afgørelse om bevilling af specialpædagogisk bistand til dit barn træffes på baggrund af den pædagogiske psykologiske vurdering suppleret med skolens øvrige erfaring med dit barns pædagogiske behov i forhold til at kunne udvikle sig fagligt, socialt og personligt i almenskolen.
Hvad er en pædagogisk psykologisk vurdering (PPV)?
Den pædagogiske psykologiske vurdering har til formål at belyse dit barns kompetencer med henblik på at yde skolen samt dit barn og dig som forælder rådgivning om tilrettelæggelsen af og rammerne for en undervisning, der kan tilgodese dit barns særlige behov og forudsætninger.
Den pædagogiske psykologiske vurdering laves på baggrund af skolens indstilling suppleret med relevante materialer fra PPR eksempelvis en psykologundersøgelse.
Det er den PPR-psykolog, der er tilknyttet dit barns skole, der laver den pædagogiske psykologiske vurdering.
Hvis du har tilføjelser til den pædagogiske psykologiske vurdering, kan du indsende dem til PPR. Her journaliseres de sammen med PPV'en.
Hvordan indstilles mit barn til en pædagogisk psykologisk vurdering?
Forud for bevilling af specialpædagogisk bistand skal skolelederen udarbejde en indstilling til en pædagogisk psykologisk vurdering hos PPR.
Skolelederen vil altid indgå i et samarbejde med dig som forælder, når indstillingen skal laves.
Af indstillingen fremgår både skolens beskrivelse af dit barns aktuelle undervisningssituation og jeres og eventuelt jeres barns perspektiv.
På baggrund af indstillingen foretager den PPR-psykolog, der er tilknyttet skolen, en pædagogisk psykologisk vurdering.
Som forælder kan du altid anmode skolen om at indstille dit barn til en pædagogisk psykologisk vurdering.
Kan jeg klage, hvis mit barn ikke får den støtte, der er behov for?
Når en skoleleder bevilger specialpædagogisk bistand til dit barn, laver han først en påtænkt afgørelse.
Høring på skolelederens påtænkte afgørelse
Skolelederens påtænkte afgørelse sender han til dig. Ifølge Forvaltningsloven har du "høringsret" på den.
Høringsret betyder, at du har mulighed for at kommenterer den afgørelse, som skolelederen påtænker, inden han træffer sin endelige afgørelse. Dit "høringssvar" sender du til skolelederen.
Skolelederen vil i sit brev oplyse en frist for, hvornår han senest skal have dit høringssvar.
Du har ikke pligt til at sende et høringssvar.
Hvis du ikke indsender et høringssvar vil skolelederens påtænkte afgørelse blive en endelig afgørelse, når tidsfristen udløber.
Klage over skolelederens afgørelse
Hvis skolelederen i sin afgørelse har bevilget dit barn specialpædagogisk bistand, men du ikke er tilfreds med omfanget, kan du klage til Klagenævnet for specialundervisning.
Klagenævnet for Specialundervisning er en uafhængig klageinstans, der behandler klager over kommunale afgørelser om specialundervisning og specialpædagogisk bistand.
Her skal du sende din klage til skolelederen, som skal revurdere sin afgørelse. Hvis han fastholder sin afgørelse sender han jeres klage og sit svar derpå til Klagenævnet for specialundervisning.
Hvis skolelederen ikke bevilger den støtte, du vurderer dit barn har behov for, har du altid ret til at få en skriftlig begrundelse for skolelederens afgørelse.
Du kan også klage til Klagenævnet i forbindelse med den årlige revurdering af dit barns behov for specialpædagogisk bisyand i almenskolen (revisitationen).
Du kan læse mere om Klagenævnet for specialundervisning her.
Er der frit skolevalg, hvis mit barn får specialpædagogisk bistand i almenskolen?
Selvom dit barn har behov for specialpædagogisk bistand, kan du stadig gøre brug af det frie skolevalg.
Din ansøgning om optagelse på en anden folkeskole end dit barns distriktsskole skal imødekommes, hvis klasserne på det konkrete klassetrin har under 24 elever i gennemsnit pr. 1. februar.
Hvis klassen har 24 elever eller derover, kan den modtagne skole afslå en ansøgning om optagelse.
Hvad kan Aalborg Kommunes Borgerrådgiver hjælpe mig med?
Hos Aalborg kommunes Borgerrådgiver kan du få uvildig rådgivning om sagsbehandlingen og vejvisning i, hvordan du kommer videre med en sag.
Borgerrådgiverens funktion er at sikre, at borgernes oplevelser og eventuelle klager bliver hørt, så alle kan få en bedre service. Desuden kan borgerrådgiveren sikre, at retssikkerheden bliver styrket.
Det er gratis at henvende sig til Borgerrådgiveren.
Borgerrådgiveren kan hjælpe, hvis du ønsker at klage over kommunen, eller hvis du har haft en dårlig oplevelse med kommunen. Det kan f.eks. være, at du har modtaget en afgørelse fra kommunen, som du har vanskeligt ved at forstå, eller at du mangler at komme i kontakt med de rigtige mennesker i kommunen, for at sagen kan blive løst.
I forbindelse med specialpædagogisk bistand i almenskolenkan Borgerrådgiveren blandt andet:
- hjælpe dig med at forstå afgørelser, breve mv. fra skolen
- mødes med dig og lytte til din oplevelse
- undersøge, hvordan sagen er blevet behandlet på skolen i det kommunale system
- genskabe dialogen mellem dig og skolen. Og hvis det er nødvendigt - deltage i møder mellem dig og skolen
- vejlede dig om dine klagemuligheder i sager, der vedrører Aalborg Kommune
- vejlede dig om sagsbehandlingsprocedurer
Borgerrådgiveren kan ikke hjælpe dig, hvis det drejer sig om:
- ændring af en afgørelse, som skolen har truffet. Hvis du har modtaget en afgørelse f.eks. afslag på specialpædagogisk bistand, skal du samtidig have en klagevejledning fra skolen
- klager som behandles andre steder f.eks. ved Klagenævnet for specialundervisning
- klager over politiske beslutninger. F.eks. over serviceniveauet i kommunen
- anonyme klager
- sager, der er mere end et år gammel. Dette er dog en konkret vurdering i hvert enkelt tilfælde
Du kan læse mere om støtte i almenskolen her.