Visitation til specialundervisningstilbud
Hvornår visiterer PPR?
Forud for visitationen til Aalborg Kommunes specialklasser- og skoler udarbejder PPR's specialteam pædagogisk psykologiske vurderinger (PPV) på de indstillede elever.
På baggrund af de pædagogiske psykollgiske vurderinger træffer Specialteamene efterfølgende afgørelser om de indstillede elever er i målgruppen for et specialundervisningstilbud.
Visitationen sker i oktober og maj.
Derudover er der en januarvisitation, hvor også de børnehavebørn, der skal starte i skole i det kommende skoleår, indstilles til visitation.
I skoleåret 2020/21 er der følgende deadlines til de 3 visitationer:
• Oktobervisitation: 17/9 - 2020
• Januarvisitation: 17/12 - 2020
• Majvisitation: 6/4 - 2021
Hvad sker der før visitationen?
Skolelederen har ansvaret for at vurdere, om dit barns behov kan imødekommes inden for rammerne af den almindelige undervisning.
Hvis skolelederen vurderer, at dette ikke er muligt, kan skolelederen anmode skolens PPR-medarbejder om en pædagogisk psykologisk vurdering med henblik på at få afdækket eventuelle behov for specialpædagisk bistand og hvordan bistanden kan tilrettelægges, for at dit barn kan fortsætte sin skolegang på jeres egen skole.
Hvis dit barn har et helt særligt behov for specialpædagogisk bistand, der ikke antages at kunne imødekommes på jeres egen skole, skal skolens leder indstille dit barn til en pædagogisk psykologisk vurdering i PPR's specialteam med henblik på en eventuel visitation til et specialundervisningstilbud.
I indstillingen til visitationen beskriver skolelederen bl.a., hvilke uoverensstemmelser der er mellem undervisningen på egen skole og dit barns kompetencer og potentialer, samt hvilke pædagogiske tiltag skolen har iværksat for at tilgodese dit barns særlige specialpædagogiske behov.
Skolelederen træffer beslutning om indstillingen i dialog med forældre og barnet og efter faglig rådgivning fra PPR.
Hvad er en pædagogisk psykologisk vurdering (PPV) i PPR's specialteam?
Den pædagogisk psykologiske vurdering har til formål at belyse elevens kompetencer med henblik på at yde skolen samt forældrene og eleven rådgivning om tilrettelæggelsen af og indholdet i en undervisning, der kan tilgodese elevens særlige behov og forudsætninger.
En pædagogisk psykologisk vurdering kan have 3 forskellige udfald:
Udfald 1:
Hvis den pædagogisk psykologiske vurdering viser, at der ikke er behov for at iværksætte specialpædagogisk bistand, fremsender specialteamet forslag om, hvordan rammerne for og indholdet i den almindelige undervisning kan ændres for at imødekomme elevens særlige behov.
Udfald 2:
Hvis specialteamet vurderer, at elevens behov bør kunne varetages med specialpædagogisk bistand på egen skole, fremsender specialteamet forslag til formen, omfanget og indholdet af den specialpædagogiske bistand.
Med udgangspunkt i PPR’s PPV beslutter skolelederen efterfølgende, om eleven skal tildeles specialpædagogisk bistand. Herefter fremsender skolelederen konklusionsbrev med information om skolelederens beslutning og forældrenes høringsret, efter endt høringsfase fremsender skolelederen endeligt afgørelsesbrev med information om klagemulighed til Klagenævnet for specialundervisning.
Udfald 3:
Hvis specialteamet vurderer, at elevens specialpædagogiske behov bedst kan imødekommes i et specialundervisningstilbud fremsender specialteamet forslag om formen og indholdet af den specialpædagogiske bistand og visiterer eleven til et specialundervisningstilbud.
PPR oplyser forældrene om deres høringsret og fremsender efter endt høringsfase endeligt afgørelsesbrev blandt andet med information om klagemulighed til Klagenævnet for specialundervisning, hvis forældrene har gjort brug af deres høringsret.
Hvornår bliver jeg kontaktet af PPR efter visitationen?
Her på hjemmesiden kan du altid finde de aktuelle datoer for, hvornår du som forælder senest kan forvente at blive kontaktet af PPR efter visitationen.
• Oktobervisitation: uge 43
• Januarvisitation: uge 5
• Majvisitation: uge 19
Kan jeg besøge specialundervisningstilbuddet inden jeg siger ja tak?
Det er altid muligt at tage kontakt til det specialundervisningstilbud, som man er blevet tilbudt, inden man siger ja tak.
Du er også velkommen til at kontakte PPR, hvis du har yderligere spørgsmål om det specialundervisningstilbud, dit barn er blevet tilbudt.
Hvor kan jeg klage over PPR's afgørelse?
Det er i Aalborg Kommune PPR, der har myndighedsafgørelsen i visitationen til specialundervisningstilbuddene.
PPR's konklusioner træffes efter Forvaltningslovens §§ 19-25, som omhandler forældres mulighed for partshøring, efter PPR har vurderet de pædagogiske behov, som den pågældende elev har.
Forældre har her mulighed for at indgive høringssvar, hvis de er uenige i PPR's vurdering. Dette gøres ved at indsende et partshøringsbrev til PPR inden den høringsfrist, der er oplyst om i den pågældende sag.
Herefter vil PPR genvurderer sagen. Hvis PPR fastholder sin konklusion, har forældrene mulighed for at påklage sagen til Klagenævnet for specialundervisning.
På Klagenævnets hjemmeside kan du læse meget mere om dine rettigheder i forbindelse med klageadgangen.
Læs mere om Klagenævnet for specialundervisning her.
Hvordan starter mit barn i specialundervisningstilbud?
Når dit barn er blevet visiteret til et specialundervisningstilbud, vil du blive inviteret til et indskrivningsmøde hurtigst muligt.
Det er den skole, hvor specialundervisningstilbuddet er placeret, der inviterer dig.
På indskrivningsmødet deltager de personer, der er vigtige for at få et helt og godt billede af dit barn.
Du kan læse mere om indskrivningsmødet her.