Den tidlige indsats
Samarbejde med PPR
PPR kan inddrages tidligt, når daginstitutionen eller skolen har behov for vejledning i forhold til deres arbejde med inkluderende børnefællesskaber.
PPR løser som en rådgivningsenhed typisk sine opgaver sammen med andre. Derfor er forældre og de pædagogiske medarbejdere på skoler og i daginstitutioner er vigtige samarbejdspartnere for PPR.
SamRum - et fælles forum
SamRum (Samarbejdsrum) er et forum på skolen, hvor en skoleledelsesrepræsentant, PPR samt ressourceperson fra skolen anonymt drøfter elever i forskellige former for lærings- og trivselsudfordringer.
SamRum koordinerer og prioriterer indsatser og kan tilbyde rådgivning til skolens personale.
SamRumsmødet kan også anbefale, at en problematik bliver drøftet på et Dialogmøde.
Dialogmødet
Dialogmødet er et møde mellem forældre, skolens medarbejdere samt PPR. En forudsætning for, at PPR kan deltage i mødet er, at forældrene har givet samtykke til, at eleven indstilles til PPR.
Når PPR opretter en sag på en elev, makuleres den automatisk 5 år efter elevens endte undervisningspligt. Forældrene har dog altid mulighed for at henvende sig til PPR og få elevens sag makuleret.
Dialogmødets formål
Formålet med mødet er at klarlægge de udfordringer, som eleven befinder sig i med henblik på, at de voksne omkring eleven bliver styrket i at støtte eleven i forhold til bedre læring og trivsel.
Samtidig er det vigtigt, at der skabes en fælles forståelse for elevens udfordringer og behov.
Mødets forløb
Mødet afvikles som en dialog mellem forældre og eventuelt elev, skolens medarbejdere og PPR. I mødet kan der anvendes en analysemodel. Mødet ledes af PPR.
Mødet afsluttes med, at der i fællesskab aftales indsatser i forhold til udfordringerne. Indsatser kan iværksættes af skolens ressourcepersoner sammen med skolens personale i samarbejdet med forældrene og eventuelt med bidrag fra PPR.
Iværksættelsen af de anbefalede indsatser koordineres på et efterfølgende SamRumsmøde.
Efter dialogmødet
På dialogmødet kan deltagerne aftale forskellige indsatser, der efterfølgende skal igangsættes med henblik på at afhjælpe de lærings- og trivselsmæssige vanskeligheder, eleven er i.
PPR har mulighed for at bidrage med en række tværfaglige indsatser.
De to hovedindsatser fra PPR er vejledningsforløb og pædagogisk psykologiske vurderinger. Herudover har vi en række andre indsatser, som kan iværksættes når det på dialogmødet vurderes som relevant.