Støtte i klassen
For at sikre dette har nogle børn behov for forskellig støtte i tilknytning til den almindelige undervisning. Det kan eksempelvis være faglig eller praktisk støtte, men det kan også være hjælp til at være en del af de sociale fællesskaber på en skole.
Skolen vil altid inddrage både forældre og barn, når det drøftes, hvilken støtte et barn eventuelt har behov for.
Hvilken støtte kan mit barn få i klassen?
Hvis dit barn har behov for støtte i skolen for at kunne udvikle sig fagligt, socialt og personligt eller har behov for praktisk assistance har skolen forskellige muligheder.
Lovgivningen beskriver disse muligheder således:
Yderligere undervisningsdifferentiering:
- Undervisningsdifferentiering understøtter de fælles læringsmiljøer, som er almenskolens fundament. Differentieringen tager udgangspunkt i, at alle eleverne i klassen er forskellige i deres behov og faglige niveau i forhold til at lære.
- Undervisningen skal derfor tilrettelægges, så alle eleverne får udnyttet deres potentialer i fællesskabet - uanset deres forskellige forudsætninger.
Holddannelse:
- Undervisningen i klassen kan organiseres i hold inden for den enkelte klasse eller på tværs af klasser og klassetrin. Holddannelsen kan ske i forhold til elevernes faglige niveau, særlige forudsætninger for læring, interesseområder, mv.. Her kan der i højere grad arbejdes koncentreret og målrettet, da elevgruppen er mere ensartet.
- Der vil altid være en løbende evaluering af elevernes udbytte af undervisningen og behov i forbindelse med holddannelsen.
- Holddannelse sker for kortere perioder af gangen, og eleverne har stadig i overvejende grad undervisning i egen klasse.
Supplerende undervisning
- Hvis en elev har brug for støtte, hvor øget undervisningsdifferentiering og holddeling har vist sig ikke at være nok, skal skolelederen tildele eleven supplerende undervisning.
- Den supplerende undervisning kan gives som faglig støtte eller som hjælp til, at eleven kan overvinde praktiske vanskeligheder i forbindelse med skolegangen.
- Den supplerende undervisning er støtte i færre end 9 klokketimer.
Hvem bevilger mit barn støtte i klassen?
Kompetencen til at organisere undervisningen og bevilge forskellig former for støtte i almenskolen er placeret hos skolelederne på de enkelte skoler i Aalborg Kommune. Derfor er alle økonomiske ressourcer til denne opgave udlagt til skolerne.
De forskellige former kan være organisatoriske ændringer i undervisningen eller støtte direkte til dit barn:
- yderligere undervisningsdifferentiering
- holddannelse eller
- supplerende undervisning.
Hvor længe gælder bevillingen af støtte til mit barn?
Som led i den almindelige undervisning skal der løbende foretages en evaluering af dit barns tilegnelse af kundskaber og færdigheder i de forskellige fag og emner.
Den løbende evaluering skal omfatte alle aspekter af dit barns udbytte af undervisningen. Hvis dit barn modtager støtte i klassen, eksempelvis supplerende undervisning, skal denne også indgå i den løbende evaluering.
Formålet med dette er, at vurdere i hvilket omfang den supplerende undervisning har givet det forventede resultat. På baggrund af dette vurderes det, hvordan den videre undervisning skal planlægges og gennemføres til gavn for dit barns læring.
Ligesom i forbindelse med den oprindelige bevilling af støtte vil skolelederen inddrage dig og eventuelt dit barn i overvejelserne om den fremtidige støtte.
Kan jeg klage, hvis mit barn ikke får den støtte, der er behov for?
Hvis du vurderer, at dit barn har behov for mere støtte i skolen, end skolelederen har tildelt, har du altid mulighed for at klage.
Hvis dit barn modtager supplerende undervisning, kan du klage til skolelederen, som så revurderer sin bevilling af støtte til dit barn.
Hvis skolelederen ikke bevilger den støtte, du vurderer dit barn har behov for, har du altid ret til at få en skriftlig begrundelse for skolelederens afgørelse.
Er der frit skolevalg, hvis mit barn får støtte i klassen?
Selvom dit barn har behov for støtte, kan du stadig gøre brug af det frie skolevalg.
Din ansøgning om optagelse på en anden folkeskole end dit barns distriktsskole skal imødekommes, hvis klasserne på det konkrete klassetrin har under 24 elever i gennemsnit pr. 1. februar.
Hvis klassen har 24 elever eller derover, kan den modtagende skole afslå en ansøgning om optagelse.
Hvad kan Aalborg Kommunes Borgerrådgiver hjælpe med?
Hos Aalborg Kommunes Borgerrådgiver kan du få uvildig rådgivning om sagsbehandlingen og vejvisning i, hvordan du kommer videre med en sag.
Borgerrådgiverens funktion er at sikre, at borgernes oplevelser og eventuelle klager bliver hørt, så alle kan få en bedre service. Desuden kan borgerrådgiveren sikre, at retssikkerheden bliver styrket.
Det er gratis at henvende sig til Borgerrådgiveren.
Borgerrådgiveren kan hjælpe, hvis du ønsker at klage over kommunen, eller hvis du har haft en dårlig oplevelse med kommunen. Det kan f.eks. være, at du har modtaget en afgørelse fra kommunen, som du har vanskeligt ved at forstå, eller at du mangler at komme i kontakt med de rigtige mennesker i kommunen, for at sagen kan blive løst.
I forbindelse med støtte i klassen kan Borgerrådgiveren blandt andet:
- hjælpe dig med at forstå afgørelser, breve mv. fra skolen
- mødes med dig og lytte til din oplevelse
- undersøge, hvordan sagen er blevet behandlet på skolen i det kommunale system
- genskabe dialogen mellem dig og skolen. Og hvis det er nødvendigt - deltage i møder mellem dig og skolen
- vejlede dig om dine klagemuligheder i sager, der vedrører Aalborg Kommune
- vejlede dig om sagsbehandlingsprocedurer
Borgerrådgiveren kan ikke hjælpe dig, hvis det drejer sig om:
- ændring af en afgørelse, som skolen har truffet. Hvis du har modtaget en afgørelse f.eks. afslag på støtte i klassen, skal du samtidig have en klagevejledning fra skolen
- klager over politiske beslutninger. F.eks. over serviceniveauet i kommunen
- anonyme klager
- sager, der er mere end et år gammel. Dette er dog en konkret vurdering i hvert enkelt tilfælde